Przygotowanie 15 minut
Porcja 250 kcal
- 6 dojrzałych kiwi
- 1 kubeczek (20 dag) śmietanki kremówki
- 4-5 łyżek cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 1 pomarańcza
- pół owocu granatu do dekoracji
Przygotowanie
Kiwi obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę. Wymieszać z cukrem pudrem i zmiksować na gładką masę. Pomarańczę sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Śmietankę ubić z sokiem cytrynowym i cukrem waniliowym. Pomarańczę przekroić na pół. Z jednej połowy otrzeć skórkę, a drugą podzielić na małe cząstki. Bitą śmietanę wymieszać ze skórką z pomarańczy.
Do każdego pucharku nałożyć trochę bitej śmietany, część odłożyć do dekoracji. Deser będzie wyglądał bardziej efektownie, jeżeli brzegi pucharków zanurzymy w lekko roztrzepanym białku, a potem w cukrze. Na warstwę śmietany nałożyć mus z kiwi. Resztę bitej śmietany przełożyć do szprycerki cukierniczej i na wierzch każdej porcji deseru wycisnąć dekoracyjne rozetki. Mus ozdobić cząstkami pomarańczy oraz pestkami granatu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz