Składniki na 8 porcji
Przygotowanie 150 minut
Porcja 410 kcal
- 1 kurczak (ok. 1,2 kg)
- 20 dag wątróbek drobiowych
- 10 dag czerstwej bułki (np. 2 kajzerki)
- 3/4 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 pęczek koperku
- 5 łyżek masła
- 2 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Tuszkę kurczaka umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć i starannie rozetrzeć z solą. Tą mieszanką dokładnie natrzeć całego kurczaka, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem. Włożyć do lodówki na godzinę. Wątróbki oczyścić, wymoczyć, osaczyć, drobno pokroić. Bułkę namoczyć w mleku. Koperek umyć i posiekać. Rozbić 2 jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami masła, następnie wymieszać z koperkiem i odciśniętą z mleka bułką. Dodać drobno pokrojone wątróbki. Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Pianę z białek ostrożnie połączyć z masą z wątróbek. Gotowy farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka napełnić przygotowanym farszem, lekko upychając go łyżką. Otwory spiąć wykałaczkami. Nóżki związać bawełnianą nitką. Stopić pozostałe 3 łyżki masła i starannie posmarować nim tuszkę ze wszystkich stron. Ułożyć przygotowanego kurczaka na blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piec ponad godzinę, aż mięso będzie miękkie, a skórka ładnie się przyrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz