Kurczak z farszem z wątróbek drobiowych


Składniki na 8 porcji

Przygotowanie 150 minut
Porcja 410 kcal

  • 1 kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 20 dag wątróbek drobiowych
  • 10 dag czerstwej bułki (np. 2 kajzerki)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 pęczek koperku
  • 5 łyżek masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Tuszkę kurczaka umyć i osuszyć. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć i starannie rozetrzeć z solą. Tą mieszanką dokładnie natrzeć całego kurczaka, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem. Włożyć do lodówki na godzinę. Wątróbki oczyścić, wymoczyć, osaczyć, drobno pokroić. Bułkę namoczyć w mleku. Koperek umyć i posiekać. Rozbić 2 jajka, oddzielić żółtka od białek. Białka schłodzić. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami masła, następnie wymieszać z koperkiem i odciśniętą z mleka bułką. Dodać drobno pokrojone wątróbki. Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Pianę z białek ostrożnie połączyć z masą z wątróbek. Gotowy farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Kurczaka napełnić przygotowanym farszem, lekko upychając go łyżką. Otwory spiąć wykałaczkami. Nóżki związać bawełnianą nitką. Stopić pozostałe 3 łyżki masła i starannie posmarować nim tuszkę ze wszystkich stron. Ułożyć przygotowanego kurczaka na blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piec ponad godzinę, aż mięso będzie miękkie, a skórka ładnie się przyrumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz