Gulasz z warzywami


Składniki na 5 porcji

Przygotowanie 90 minut

  • szklanka bobu
  • szklanka fasoli
  • szklanka grochu
  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • 5-7 ziemniaków
  • 1/2 kg łopatki
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek

Przygotowanie
Fasolę i groch zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Mięso myjemy i kroimy w duże kawałki. Fasolę i groch odcedzamy, przekładamy do garnka i zalewamy 3 litrami zimnej wody. Dodajemy bób, mięso i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Wkładamy ziemniaki, wsypujemy kaszę i gotujemy jeszcze 30-40 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, chwilę gotujemy. Nadmiar płynu odlewamy, naczynie szczelnie przykrywamy i silnie potrząsamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz