Risotto a la tutti frutti

  • woreczek ryżu krótkoziarnistego
  • 2 mandarynki
  • jabłko
  • mały jogurt waniliowy
  • suszona żurawina
  • przyprawa do piernika
  • olej do smażenia

Przygotowanie
Jabłko myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Mandarynki myjemy, obieramy i dzielimy na cząstki. Ryż podsmażamy na łyżce oleju, następnie podlewamy 2 szklankami wody i gotujemy do miękkości. W razie potrzeby podlewamy wodą, by ryż się nie przypalił.

Pod koniec gotowania wsypujemy łyżkę przyprawy do piernika, mieszamy. Ryż studzimy, wykładamy na talerz. Obok układamy owoce. Jogurt wylewamy na ryż lub podajemy w osobnej miseczce. Danie dekorujemy suszoną żurawiną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz