Krem mokka


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 10 minut
Porcja 510 kcal

  • 2 szklanki śmietanki 30 proc.
  • 2 małe torebki zagęstnika do śmietany typu śmietan-fix
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mocnego naparu kawy
  • 2 łyżki brandy lub likieru kawowego
  • 10 dag rodzynek
  • ewentualnie 4 łyżeczki dżemu wiśniowego oraz czekoladowe ziarenka kawy do dekoracji

Przygotowanie

Śmietankę mocno schłodzić, wymieszać z cukrem pudrem. Wsypać zagęstnik do śmietany i ubić mikserem na sztywno. Pod koniec ubijania wlać zimną kawę oraz brandy lub likier. Ubity krem wymieszać z rodzynkami (można je wcześniej namoczyć w osłodzonej herbacie, soku pomarańczowym lub mocnym alkoholu) i przełożyć do kompotierek lub pucharków.

Deser wstawić do lodówki. Wyjąć go tuż przed podaniem na stół i dopiero wtedy można każdą porcję kremu ładnie udekorować łyżeczką dżemu wiśniowego oraz kilkoma
czekoladowymi ziarenkami kawy. Smak kremu można wzbogacić, dodając grubo startą
gorzką czekoladę. Znakomitym dodatkiem będą także owoce świeże lub z puszki albo posiekane migdały, orzechy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz